Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702
Lüderitz en Kolmanskop
Het slaperige stadje Lüderitz in Namibië ligt aan het einde van de weg vanuit Aus. Het kuststadje in het zuiden is vernoemd naar een Duitse koopman, genaamd Adolf Lüderitz, die de baai waar Lüderitz aan ligt in 1883 kocht. Wat bezielde de man om een dor en levenloos stuk land te kopen midden in de woestijn? Menigeen heeft hem misschien voor gek verklaard, maar blijkbaar had Lüderitz een vooruitziende blik. De handelspost die hij stichtte groeide uit tot de eerste Duitse nederzetting in Namibië, die beschermd werd door Duitsland. De Duitse straatnamen in Lüderitz herinneren nog aan deze tijd, evenals de grote Lutherse kerk die op de hoogste heuvel van Lüderitz is gebouwd en uitkijkt over de stad en de oceaan. Verschillende koloniale, in Art Nouveau stijl gebouwde huizen in de stad zijn een bezoekje meer dan waard, zoals het Goerke Haus, Kreplin House en Troost Haus.
Brandberg
Een minder fraai stukje geschiedenis vond plaats op Shark Island, een van de eilanden voor de kust van Lüderitz. Tussen 1905 tot 1907 werden hier duizenden leden van de Herero en Namaqua stammen in vijf concentratiekampen gevangen gehouden en gedwongen tot dwangarbeid. Door de erbarmelijke omstandigheden in de kampen en het werk aan de spoorlijn tussen Aus en Lüderitz lieten velen van hen het leven.
Kolmanskop
De groei van Lüderitz nam een enorme vlucht toen er in 1908 diamanten werden gevonden in de woestijn. In een mum van tijd werd Lüderitz overspoeld door gelukszoekers. Het diamantveld werd tot ‘Sperrgebiet’ (verboden gebied) verklaard en mag sindsdien niet zomaar worden betreden. Economische gezien ging het de inwoners voor de wind en om al de mijnwerkers een onderkomen te bieden verrees even buiten Lüderitz het dorpje Kolmanskop. De welvarende inwoners ontbrak het aan niets, ze leefden in villa’s, en konden hun geld kwijt in de winkelstraat, het casino, bij de bowlingbaan, het theater of het restaurant. Toen na de Tweede Wereldoorlog het diamantveld langzaam uitgeput raakte, en er elders nieuwe velden werden ontdekt bij de grens met Zuid-Afrika, vertrokken de mijnwerkers totdat in 1956 het dorpje geheel werd verlaten. Al gauw nam de woestijn weer bezit van Kolmanskop, dat veranderde in een bizar en griezelig spookstadje dat half begraven ligt onder het zand. Omdat Kolmanskop in het Sperrgebiet ligt heeft u voor een bezoek aan Kolmanskop een ‘permit’ nodig, die u bij aankomst kunt kopen. U kunt het dorpje tussen 08.00 en 13.00 uur bezoeken. Er worden dagelijks rondleidingen aangeboden tussen 09.30 en 11.00 uur, maar u kunt ook op eigen gelegenheid ronddwalen langs de verlaten panden. Met een ‘photo permit’, die duurder is dan de normale toegangsprijs, kunt u vanaf zonsopgang tot zonsondergang in Kolmanskop blijven.
Diaz Point
U kunt een bezoek aan Lüderitz goed combineren met een tochtje naar Diaz Point op het Lüderitz Peninsula. Dit schiereiland ten zuiden van de stad is de plek waar de Portugese ontdekkingsreiziger Bartholomeus Diaz in 1488 een kruis oprichtte. Op deze plek staat nu een replica, u heeft hier een fraai uitzicht over het eiland en de oceaan. Stop even voor koffie met gebak bij het kleine restaurantje bij het kruis. Op het schiereiland leven ook veel vogels, waaronder flamingo’s! Een aanrader is ook een bootexcursie vanuit de haven van Lüderitz om robben, dolfijnen en walvissen (in het juiste seizoen) te zien. Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van Lüderitz, bezoek dan het lokale museum.
Onze favoriete Afrika reizen.
We bieden een grote keuze aan mooie Afrika reizen aan, maar hier vindt u onze meest populaire reizen.
Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?
Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.