Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?
Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.
Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702
Er zijn veel verhalen over Zuid-Afrikaans eten maar wat zijn nu echte traditionele gerechten? Om de achtergrond van echte Zuid-Afrikaanse gerechten te begrijpen moet je je realiseren dat er meer dan 30 verschillende bevolkingsgroepen in het land zijn. Hierdoor bestaat er een mengelmoes en wirwar aan gerechten, of zoals Afrikaners het noemen, ’n allergaarkie.
De eerste kolonisten in het land hadden ook handelsbetrekkingen met het Verre Oosten en veel van deze invloeden (vanuit Indonesië en bijvoorbeeld India) zijn terug te vinden in sommige gerechten in Zuid-Afrika. Het bekendste voorbeeld hiervan is Bobotie. Zonder kruiden afkomstig van verre landen en de traditionele kennis van de slaven die voor de kolonisten moesten werken, bestond het hedendaagse Bobotie recept niet.
Het voedsel dat het meest gegeten wordt in Zuid-Afrika is maïs. Hierdoor eet het overgrote gedeelte van de bevolking een soort ‘pap’ die bestaat uit een soort polenta. Goedkoop, voedzaam en makkelijk om te maken. Tijdens je reis zul je ongetwijfeld pap tegenkomen, of het nou is bij het ontbijt in combinatie met melk en suiker, bij de lunch in combinatie met tomaten en uiensaus, of bij het diner als vervanger van aardappelen of rijst. Door de prijs en beschikbaarheid van maïs is ‘miele meel’ niet meer uit het dieet van de Zuid-Afrikaanse bevolking weg te denken.
Gerechten zoals potjiekos, pap en wors, melktert, koeksisters, biltong en braai zullen je misschien ook bekend voorkomen.
Minder bekend maar ook gewild zijn de volgende gerechten:
Snoek: Vissoort die alleen in het zuiden langs de kust voorkomt.
Bunny chow: Een uitgehold stuk brood dat wordt gevuld met curry. Vooral verkrijgbaar in Durban en omgeving; een goede bunny chow moet je halen bij een ‘take away’ in het oude stadscentrum.
Krummelpap: Soort kruimelige maispap, die vaak wordt gegeten bij een braai met tomaten-uiensaus.
Samoesas: Traditionele Indische hapjes van gefrituurd filodeeg met een hartige vulling.
Smiley: Een gekookte schapenkop met alles erop en eraan (behalve de vacht). Door het koken van de kop komen de tanden te voorschijn, vandaar…. Smiley!
Probeer ook eens kurrie en rijs, brandewijn pudding, lemoen en kaneel sagopoeding, beskuit (nee, niet beschuit met muisjes), kaasskons, Waatlemoenkonfyt, pampoenkoekies, osstert, peppermint krisp kaaskoek, spinasietert, hot cross buns en dadelvingers.
Gerechten zoals krokodil, sprinkanen (zonder de letter ‘h’), mopanie wurms en ander vreemde insekten zijn grappig om tegen te komen, maar in het dagelijkse leven van Zuid-Afrikanen zul je deze gerechten niet vinden. Het wordt vooral in de toeristen industrie gebruikt. Krokodillenvlees is goed te eten en smaakt een beetje naar kip, maar persoonlijk slaan wij een hapje mopanie wurm of sprinkaan toch maar af.
Vegetariërs kunnen het in Zuid-Afrika moeilijk hebben, aangezien Zuid-Afrikanen graag en veel vlees eten. Als je ooit in Zuid-Afrika steak hebt gegeten, snap je ook waarom; de kwaliteit en smaak van het stuk(je) vlees dat je hier op je bord krijgt is vele malen beter dan in Europa. De drie bekendste gerechten op de menukaart zijn fillet, rump en sirloin steak, en deze zijn het lekkerst als je ze medium of minder gaar besteld. Voor liefhebbers van lamsvlees hebben wij maar een advies. Rij richting de Karoo, en ga Karoo lam eten. Dit is een belevenis waarvoor wij iedere keer graag weer terugvliegen.
Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.