Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Rondreis Namibië Botswana

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Rondreis Namibië Botswana

Reisverslag van een rondreis Namibië en Botswana

Sinds wij in 2017 een eerste rondreis door Namibië maakten (met Sable Tours natuurlijk) stond het voor ons vast: wij zouden nog een keer naar dit fantastische land terugkeren en dan graag in combinatie met Botswana.

Op 17 juli 2024 was het zover: vanuit Zaventem vlogen we naar Frankfurt om daar de vlucht naar Windhoek te nemen. Die vlucht bleek echter met maar liefst elf uur vertraagd te zijn. In plaats van de nacht door te brengen op het vliegtuig, werden we ondergebracht in een hotel nabij de luchthaven om ’s anderendaags om 9.00 uur op te stijgen. Hierdoor viel onze eerste reisdag in Namibië en ons verblijf in Okonjima (waar we erg naar hadden uitgekeken) in het water. Sable Tours en hun lokale agent hebben ons wel prima begeleid bij deze tegenvaller: er werd een gezellig alternatief verblijf in Windhoek geregeld en de lokale agent was zo lief om de meet & greet te laten doorgaan tijdens het avondmaal, zodat we de dag nadien, na het ontbijt, écht van start konden gaan met onze roadtrip.

De eerste drie nachten spendeerden we in en nabij Etosha, dit was voor ons nog bekend terrein. Net als de vorige keer vonden we Etosha fantastisch: aan de waterhole in Okaukuejo zagen we een neushoorn haar jong zogen en tijdens onze ritten met onze eigen huurwagen (een prima Toyota Fortuner 4×4) werden we verrast door een grote variëteit aan vogels en zoogdieren (oryx, kudu, olifanten, zebra’s, kori bustard … om er maar enkele te noemen).

Na Etosha reden we richting de Caprivi-strook. Deze regio kenden we nog niet en we merkten op dat er aanzienlijk minder toeristen waren dan in de rest van Namibië. Ons eerste verblijf in Rundu viel wat tegen (’n Kwazi Lodge), maar dat was gelukkig maar een tussenstop om de afstand te overbruggen naar White Sands Lodge in Divundu. Wat een heerlijke plek was dat! Bij aankomst konden we meteen lunchen op een mooi deck met zicht op de rivier en de Popa Falls. Vanop het deck zagen we otters in de rivier en tijdens het eten vloog een visarend over om te kijken wat er op ons bord lag. Mijn man is een overtuigd vogelaar en hij steekt onze dochter en mijzelf aan met zijn enthousiasme. We boekten bij de lodge een ‘birding cruise’: met z’n drieën en gids Manfred verkenden we ’s morgens vroeg de rivieroever op zoek naar vogels. We zagen ontzettend veel, waaronder opnieuw de visarend en – voor het eerst – een Giant Kingfisher. Met Manfred deden we ook een game drive in Bwabwata NP (Mahango Core area). Ook hier werden we verrast door de variëteit aan wildlife. Bwabwata is veel groener dan Etosha, waardoor we hier ook andere dieren zagen, zoals nijlpaarden, een watermonitor (hagedis), red lechwes enz. We zouden een bezoek aan de Caprivistrip aan iedereen aanraden.

Toen werd het spannend: we moesten de grens naar Botswana oversteken voor ons eerste verblijf in Kasane, bij Chobe NP. De eerste oversteek verliep verrassend vlot. Na het ontsmetten van de autobanden en onze schoenen (ter preventie van mond-en-klauwzeer) en betaling van 60 pula (ongeveer 4,00 euro) mochten we Botswana binnen. En wat een intrede was dat: de weg liep door Chobe NP en we werden verwelkomd door groepen olifanten, steenbokjes en een vijftal ground hornbills. De toon was meteen gezet!

’s Anderendaags stond een gamedrive in Chobe NP op het programma. We kregen bij vertrek de boodschap dat we de eerste uren naar ‘cats’ zouden zoeken en de andere dieren zouden negeren. Wij houden van alle dieren en vonden dit wel een beetje jammer, maar toen we na anderhalf uur op een ganse leeuwenfamilie (13 stuks!) stootten, waren we helemaal verzoend met deze keuze. Ruim een half uur lang sloegen we hen gade, het was magisch!

In de namiddag keerden we terug naar Chobe NP, deze keer voor een cruise op de rivier. Ook dit was een zalige belevenis.

De tweede dag van ons verblijf stond er een daguitstap naar de Victoria watervallen in Zimbabwe op het programma. Dit was een duur uitje, zowel de visumkosten als de ingangsgelden voor de watervallen waren stevig (samen ongeveer 100,00 euro p.p.), maar we zijn wel blij dat we dit natuurwonder hebben kunnen zien.

De volgende etappe bracht ons naar de pans, met een eerste stop in Nata, waar we een ‘sundowner drive’ op de Sua pan deden. Op deze droge zoutpan zagen we grote kuddes gnoes, jakhalzen en als kers op de taart een familie hyena’s, met een nieuwsgierig jong dat uit het hol kwam piepen. Opnieuw een onvergetelijke ervaring.

Vervolgens reden we door naar de westelijke zijde van Makgadikgadi NP. Daar verbleven we in een basic verblijf vlakbij de ingangspoort. Boteti River Camp vonden we niet echt een aanrader, maar de ligging maakte veel goed. Door de droogte komen ganse groepen olifanten en zebra’s samen aan de oevers van de Boteti rivier op zoek naar water. Volgens onze driver is dit de tweede grote migratie van zebra’s (na de grote trek in Serengeti). Nooit eerder zagen wij zulke grote groepen dieren samen. Opnieuw waren we van onze sokken geblazen.

Na de pans stond de Okavango delta op het programma. We waren al gewaarschuwd dat er in het regenseizoen minder regen was gevallen dan normaal en dat de delta dus een stuk droger was. Dit bleek ook bij onze aankomst in Thamalakane River lodge, de rivier voor de lodge stond volledig droog. Om die reden kon onze geplande boottocht in de delta niet doorgaan. De boottocht werd vervangen door een tripje met een mokoro, een soort kano die wordt voortgeduwd door een bootsman met een stok. Wij vonden dit nogal angstaanjagend, vooral omdat we vlak langs een grote troep nijlpaarden passeerden. Tot onze verrassing stond er de eerste ochtend een klein plasje water in de droge rivierbedding; voor het hotelpersoneel reden genoeg voor een vreugdedansje. Toen we terugkwamen van onze mokorotocht, was het plasje uitgegroeid tot een beginnend riviertje.  Dagelijks zagen we het water toenemen en met het water kwamen ook de kikkers, die elke avond een concert gaven, én de (kikkeretende) vogels. We waren onder de indruk van dit natuurfenomeen.

Na de delta keerden we via de Kalahari terug naar Namibië, waar we nog een laatste stop hadden in Kalahari Bush Breaks, een gezellige lodge met een leuke waterhole, waar dagelijks allerlei wild kwam drinken. We sloten onze rondreis af met een lunch in Droombos, een fantastisch restaurant op een halfuurtje rijden van de internationale luchthaven.

Wij hebben drie weken lang genoten van de indrukwekkende landschappen en het rijke wildlife van Namibië en Botswana en kwamen uitgerust en vol nieuwe indrukken terug thuis.

Hartelijk dank, Pieter en Marcella, voor jullie bijdrage aan deze onvergetelijke ervaring!

Nico, Inge en Lies

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika

En blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over Afrika en onze reizen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.