Heeft u vragen? Bel ons gerust: +31 (0)78 7850702

Vaccinaties Zuid-Afrika en visums

Sleep out tijdens safari reis in Zuid Afrika 2
Africa - Sable Tours Afrika ongeëvenaard

Vaccinaties Zuid-Afrika en visums

Alles wat je moet weten over vaccinaties Zuid-Afrika en visums

Heb je een mooie reis geboekt naar een van onze bestemmingen in zuidelijk Afrika? Dan kan de voorpret gaan beginnen! Voor vertrek moet je nog een aantal zaken regelen, een goede voorbereiding van je reis naar Zuid-Afrika of omringende landen is essentieel en zorgt ervoor dat je ook weer veilig en gezond terug komt. Een belangrijk onderdeel daarvan is je te informeren over eventuele vaccinaties die noodzakelijk zijn en aanvragen van een visum voor landen waar dit verplicht is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Vaccinaties Zuid-Afrika: welke zijn nodig?

Voor reizen naar Zuid-Afrika en andere bestemmingen in Zuidelijk- en Oost-Afrika zijn de meeste vaccinaties niet verplicht. Maar er zijn wel vaccinaties die worden aanbevolen om je gezondheid te beschermen tegen bepaald veel voorkomende ziektes die je tijdens je reis kunt oplopen. We hebben de belangrijkste vaccinaties voor je op een rij gezet.

Aanbevolen vaccinaties Zuid-Afrika

  1. DTP (Difterie, Tetanus en Polio). In Nederland krijgen kinderen een DTP vaccinatie voor hun eerste jaar en als ze 14 jaar worden. Deze vaccinatie beschermt je 10 jaar lang. Als je na je 24e op reis gaat naar Zuidelijk Afrika zul je dus opnieuw een prik moeten halen voor deze ziektes en dat vervolgens iedere 10 jaar moeten herhalen. Ben je als kind nooit gevaccineerd tegen DTP, dan zul je voor vertrek een serie van 2 of 3 prikken moeten halen.
  2. Hepatitis A. Hepatitis A is een besmettelijke infectie van je lever door een virus dat je op kunt lopen door besmet water of voedsel. Een vaccinatie van twee prikken, met een tussentijd van 6 maanden, beschermt je 30 tot 40 jaar. Ga je binnen 6 maanden na je eerste prik op reis, dan ben je 1 jaar beschermd. Haal dan na terugkomst na 6 maanden alsnog de tweede prik, zodat je voor lange tijd bent beschermd.
  3. Gele koorts (geelzucht). Een vaccinatie tegen gele koorts of geelzucht is verplicht indien je reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt. De vaccinatie is dus niet nodig als je vanuit Nederland of België naar Zuidelijk Afrika reist. Ga je naar een land waar gele koorts heerst, dan heb je deze vaccinatie nodig. Je hoeft maar 1 prik te halen die je daarna levenslang beschermd. Let wel op, er zijn landen die een vaccinatie tegen gele koorts verplicht stellen als je alleen ‘in transit’ bent geweest in een land waar gele koorts voorkomt.
Welke vaccinaties zijn nodig voor Zuid-Afrika?

Overige vaccinaties voor Zuid-Afrika

Er zijn ook vaccinaties die je alleen nodig hebt afhankelijk van je reisplannen. Zo wordt een vaccinatie tegen Hepatitis B alleen aangeraden als je langer dan 3 maanden in een land verblijft of veel contact zult hebben met de lokale bevolking, bijvoorbeeld tijdens een stage of werk. Verblijf je langer in landelijke gebieden, dan wordt een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.

Rabiës is een dodelijke ziekte die op kunt lopen als je wordt gebeten of gekrabd door honden, katten of wilden dieren. Een vaccinatie is niet nodig, zolang je contact met dieren vermijdt. Hoe lief en schattig de straathondjes of katten ook zijn die je tijdens je reis ziet, aai deze dieren NIET.

Voor verre reizen zijn vaccinaties dus aanbevolen en in sommige gevallen zelfs verplicht. Om al onze reizigers te verzekeren van een veilige reis, werken wij samen met Vaccinatiepunt. Hier kun je altijd snel terecht voor een passend vaccinatieadvies, volledig afgestemd op de reis. Je kunt op hun website per bestemming nagaan welke vaccinaties worden aanbevolen of verplicht zijn. Het is mogelijk om een online afspraak te maken voor een persoonlijk advies. Je wordt snel geholpen en kunt op korte termijn een afspraak maken voor je vaccinaties bij meer dan 80 locaties in Nederland, waar je ook ’s avonds en in het weekend terecht kunt. Ze verzorgen ook recepten voor malariamedicatie.

Logo Vaccinatiepunt

Malaria Zuid-Afrika en andere gezondheidsrisico’s

In grote delen van Zuidelijk Afrika komt malaria voor, vooral in de maanden dat het regent op je bestemming en in gebieden waar het vochtig is. Er is (nog) geen vaccinatie tegen malaria mogelijk. Niet alle vormen van malaria zijn even ernstig, maar de malaria tropica vorm is zeer gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Om je te beschermen tegen malaria kun je malariatabletten slikken. Welke tabletten en hoe lang je ze moet slikken hangt af van je reisplannen. Je kunt je het beste laten adviseren door de GGD of je huisarts (zie ook onze blog over malaria).

Daarnaast kun je maatregelen nemen om het risico om gestoken te worden door de malariamug te beperken. Deze mug is alleen ’s avonds en ’s nachts actief, overdag zul je hier geen last van hebben. Draag zodra de zon ondergaat kleding met lange mouwen en lange broeken (stop je broekspijpen ín je sokken) en spuit je zelf in met insectenspray met DEET. Slaap ’s nachts onder een klamboe.

Gestoken worden door malariamug in Zuidelijk Afrika

Water en voedsel in Zuidelijk Afrika

In Zuid-Afrika kun je bijna overal water uit de kraan drinken, alleen in landelijke gebieden kun je beter flessenwater drinken. In overige bestemmingen in Zuidelijk Afrika is kraanwater niet veilig, drink daar alleen water uit flessen die niet zijn geopend. Pas ook op met salades en ijsblokjes. Van voedsel dat op straat wordt aangeboden weet je niet hoelang het al in de brandende zon heeft gelegen en hoe het is bereid. Eet geen rauw of half rauw vlees, vis of schaaldieren. Koop en eet fruit dat je zelf kunt schillen, zodat je zeker weet dat het niet is gewassen met kraanwater.

Kraanwater drinken tijdens reizen naar Zuidelijk Afrika

Heb je een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Informeer ruim voor je reis naar Zuid-Afrika en overige landen of je een visum aan moet vragen voor de landen die je zult bezoeken. Dit is per land verschillend, je zult voor verschillende landen apart een visum aan moeten vragen.

Voor Zuid-Afrika hoeven reizigers met een Europees paspoort die korter dan 90 dagen in het land verblijven geen visum aan te vragen. Je krijgt bij aankomst een gratis visum (stempel in je paspoort) voor maximaal 90 dagen. Je paspoort moet wel nog minimaal 30 dagen na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn en twee lege pagina’s bevatten. Het kan zijn dat men je vraagt om aan te tonen dat je het land binnen de toegestane periode weer verlaat, houd daarom je retourticket of bewijs van doorreis bij de hand.

Visum Namibië

Reis je naar Namibië, dan heb je een visum nodig. Dit kun je bij aankomst kopen, of vooraf online aanvragen. Reis je met kinderen onder de 18 jaar, dan moet je in Namibië een officiële, in het Engels vertaalde geboorteakte kunnen overleggen. Reizen niet beide biologische ouders samen met een minderjarig kind, dan moet de niet aanwezige ouder schriftelijk toestemming hebben gegeven.

Visum Botswana

Bij aankomst in Botswana verkrijg je, net als in Zuid-Afrika, een gratis visum bij aankomst. Ook hier geldt dat je een geldig paspoort moet kunnen overleggen (nog 6 maanden geldig na vertrek) met nog minstens 2 lege pagina’s. Bij minderjarige kinderen moet je een officiële geboorteakte tonen en toestemming hebben van de biologische ouders indien deze niet meereizen.

Visum Zimbabwe

Toeristen die naar Zimbabwe reizen kunnen een visum bij aankomst kopen, maar het wordt aanbevolen om dit vooraf te online aan te vragen via het eVisa-systeem.

Visa Kenia en Tanzania

Voor Kenia en Tanzania dien je voor vertrek een online visum aan te vragen via de officiële websites. Je kunt dit ook laten regelen door visumdiensten, die hier echter wel een vergoeding voor zullen vragen.

Visum Madagaskar

Bij aankomst in Madagaskar kun je bij aankomst op het vliegveld een visum kopen. Je kunt dit ook vooraf online regelen of aanvragen bij de ambassade van Madagaskar in Brussel.

Visumstempels in paspoort

Handige tips voor een zorgeloze reis naar Zuid-Afrika

Boek je reis ruim voor vertrek, zodat er voldoende tijd is om je voor te bereiden. Houd rekening met de tijd die het kost om een visum en vaccinaties voor Zuid-Afrika te regelen en vraag e.e.a. op tijd aan.

Laat je goed adviseren over vaccinaties en malariapillen. Laat je vaccinaties in je vaccinatieboekje bijschrijven en neem dit mee op je reis. Zo kun je altijd aantonen welke vaccinaties je hebt gehad.

Ga voor vertrek na of je een goede reisverzekering hebt die op werelddekking staat en je medische kosten dekt. Een annuleringsverzekering die de gehéle reissom dekt zorgt ervoor dat je de kosten voor je reis terug kunt krijgen indien je de reis geheel of gedeeltelijk moet annuleren.

Zorg ervoor dat je de visumvereisten van elk land dat je bezoekt tijdens je reis naar Zuidelijk Afrika checkt. Als je meerdere landen bezoekt, kunnen er verschillende visumvereisten gelden.

Bij aankomst op je bestemming kan men je vragen om aan te tonen dat je je reis kunt bekostigen. Zorg er dus voor dat je voldoende financiële middelen hebt.

Conclusie

Onze bestemmingen in Zuidelijk Afrika zijn prachtig en divers, maar een goede voorbereiding op je reis is belangrijk. Neem hiervoor de tijd en laat je goed adviseren over vaccinaties en andere gezondheidsmaatregelen. Dit zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van jouw reis naar Zuidelijk Afrika.

Heb je vragen over vaccinaties Zuid-Afrika en overige bestemmingen? Neem gerust contact op met ons op voor advies en hulp bij het plannen van jouw droomreis!

  • Deel deze pagina via
Over ons Pieter en Marcella

Enthousiast geworden over een reis naar Afrika?

Wij zijn Pieter en Marcella van Sable Tours. We helpen u graag verder. Sable Tours is uw persoonlijke Afrika specialist voor unieke Afrika reizen. Wij gaan voor persoonlijke aandacht.

Luipaard tijdens luxe safari in Afrika